ads

10 Kereta Terbaik Bagi Tahun 2016 Menurut laporan Consumer Report


Setiap tahun, Consumer Reports dan pasukan pakar pengujian automotifnya akan menguji kereta-kereta yang dijual di US dan memilih sebuah kereta terbaik yang dikenali sebagai 'Top Pick' untuk setiap kategori.

Untuk menjadi 'Top Pick', kereta tersebut perlu lulus beberapa ujian termasuklah ujian di trek, ketahanan, ujian kemalangan dan juga mendapat rating yang tinggi dari para pemilik menerusi survey Consumer Report.

Ini kereta-kereta yang tersenarai dalam Consumer Report's Top Picks of 2016

1 - Kereta Saiz Sederhana Terbaik : Toyota Camry
Harga : $24,089 - $32,603
Markah : 84


Laporan : "Camry memberikan ketahanan tahun demi tahun dengan cemerlang, yang mana apabila digabungkan dengan keputusan ujian kemalangan yang memberangsangkan, ia menjadi kereta sedan yang hampir sempurna.


2 - Kereta Sub-Kompak Terbaik : Honda Fit (Jazz)
Harga : $19,025
Markah : 67


Fit menjadi juara dalam kategori sub-kompak terbaik kerana kereta tersebut memberikan penjimatan minyak, pengendalian yang bagus dan keluasan dalaman yang mengagumkan.


3 - Kereta Kompak Terbaik : Subaru Impreaza
Harga : $21,345 - $22,345
Markah : 79


Comsumer Report memilih Subaru Impreaza sebagai juara dalam kategori ini kerana keselesaan, pengendalian, keluasan dalaman, kawalan yang intuitif, teknologi keselamatan, dan hasil ujian kemalangan yang bagus.4 - SUV Mewah Terbaik : Lexus RX
Harga : $51,630 - $57,565
Markah : 81


Consumer Report menyifatkan Lexus RX sebagai kereta yang tersangat selesa dengan berkata "ianya sangat senyap dan mempunyai ruang kabin yang selesa, pemanduan yang lancar dan rekaan dalaman yang sangat seni dan mewah.


5 - Kereta Sports Terbaik : Mazda MX-5 Miata
Harga : $29,905
Markah : 79


Consumer Report menyifatkan kereta Mazda Miata ini sebagai kereta yang sempurna buat mereka yang minat memandu dan sangat sempurna untuk kereta hujung minggu.


6 - SUV Saiz Kecil Terbaik : Subaru Forester
Harga : $27,145
Markah : 83


Subaru Forester dipuji kerana sistem all-wheel-drivenya yang cemerlang , dalaman yang luas, pemanduan yang selesa dan memberikan pemanduan yang amat dinamik.


7 - SUV Saiz Sederhana Terbaik : Kia Sorento
Harga : $37,915
Markah : 84


Siapa sangka kali ini kereta buatan Korea berjaya memasuki senarai Consumer Reports. Menurut laporan itu, Sorenta dipilih kerana ia memberikan rasa elegan kelas atasan pada harga yang murah.


8 - Minivan Terbaik : Toyota Sienna
Harga : $35,810 - $38,201
Markah : 80


Consumer Report tertarik dengan ciri 'dalaman pelbagai fungsi' - pemanduan selesa, powertrain yang bertenaga dan keluasan dalaman untuk 8 orang yang diberikan oleh Toyota Sienna.

"Sienna adalah kenderaan sangat boleh dipercayai ditambah dengan ciri-ciri moden."


9 - Trak Pikap Terbaik : Ford F-150
Harga : $45,750 - $46,755
Markah : 77Selain ruang kabin yang senyap, Consumer Report menyifatkan F-150 mempunyai ketahanan terbaik sebagai trak domestik.


10 - Kereta Saiz Besar Terbaik : Chevrolet Impala
Harga : $39,110
Markah : 81Laporan : "Impala sangat dinamik dan selesa, dengan kombinasi pengendalian yang responsif, mengalahkan beberapa kereta sedan mewah yang elit".


**Harga yang dipaparkan adalah harga di US.

Sumber : www.consumerreports.org

No comments

Powered by Blogger.