ads

Android 7.0 Nougat Developer Preview Rasmi tersediaSistem operasi Android 7.0 Nougat Developer Preview secara rasmi telah tersedia. Berdasarkan maklumat yang beredar, sistem operasi terbaru tersebut akan segera dikeluarkan untuk peranti Nexus beberapa minggu ke depan. Versi Developer Preview sendiri bukan merupakan versi final, sehingga kemungkinan masih terdapat bug atau belum benar-benar stabil.

Seperti yang maklumat yang sudah Sidomi News bahas sebelumnya, ciri-ciri baru Android 7.0 Nougat yang paling menonjol adalah sokongan true multi-window yang menawarkan pengalaman multitasking yang lebih baik dari Android versi sebelumnya. Ciri-ciri yang juga disebut sebagai split-screen multi tasing ini memaparkan dua atau lebih aplikasi yang dijalankan secara serentak.

Selain itu, Android 7.0 Nougat hadir dengan peningkatan di sektor pemberitahuan. Kini pemberitahuan dari aplikasi yang sama digabungkan jadi satu, sehingga pandangan pemberitahuan lebih mudah. Selain itu, kini pengguna boleh terus membalas pemberitahuan yang masuk. Ciri-ciri ini menggunakan API (Applications Programming Interface) yang sama dengan Android Wear.

Android 7.0 Nougat juga meningkatkan prestasi ciri Doze yang sudah hadir di Android 6.0 Marshmallow. Ciri-ciri Doze ini boleh aktif apabila peranti pegun. Kini di Android 7.0 Nougat, Doze boleh aktif ketika paparan mati atau apabila peranti tidak pegun. Google juga telah meningkatkan Project Svelte agar Android 7.0 Nougat mengambil lebih sedikit RAM.

Tak hanya di sisi pelanggan, Google juga memberi perhatian kepada sisi pemaju atau pemaju aplikasi. Gergasi enjin carian ini akhirnya membawa sokongan bahasa pengaturcaraan Java 8 di Android 7.0 Nougat. Ciri-ciri ini dapat dimanfaatkan oleh pemaju dengan menggunakan Jack Compiler saat membangunkan aplikasi.

Seperti yang dilansir dari GSM Arena (18/07/2016), sampai saat ini belum ada maklumat mengenai kapan sistem operasi Android 7.0 Nougat ini akan dilancarkan. Kemugkinan akan dikeluarkan bersamaan dengan perangkan Nexus generasi baru.


No comments

Powered by Blogger.