ads

BERHATI-HATILAH DENGAN PISANG DURJANA

Kawan-kawan, rasanya ramai antara kita yang suka makan Pisang. Betul tak?? Peribahasa Melayu pernah menyatakan “Dalam Setandan Pisang bukan semuanya baik-baik belaka, Pasti ada yang rosak”  TETAPI tahukah kita bahawa pisang yang kita beli yang nampak seperti baik atau cantik itu rupa-rupanya disahkan 100% PENYEBAB BARAH dan juga jangkitan di dalam perut.
Pisang ini adalah pisang yang telah dipaksa untuk masak setelah direndam dalam air bercampur “CARBIDE” atau dalam bahasa melayu Kabait. ELAKKAN makan atau membeli pisang yang direndam dalam air Kabait ini!!
Bagaimanakah Ingin Mengenali Pisang Jenis Kabait ini??Pisang yang biasanya masak secara normal biasanya berwarna kuning gelap dan mempunyai bintik-bintik berwarna Coklat atau Hitam dan batangnya juga berwarna Hitam atau Gelap sedikit (Gambar atas).
Pisang yang telah direndam dengan air Kabait ini pula berwarna Kuning Cerah dan batangnya pula berwarna hijau tanpa sebarang Bintik-bintik Hitam (Bahagian bawah).

pisangkabait

Carbide atau Kabait adalah bahan kimia yang apabila bercampur dengan air akan menghasilkan haba dan gas yang jika dibiarkan dalam ruang tertutup akan menghasilkan gas yang lebih kuat dari gas LPG. Pisang yang direndam dalam air Kabait akan menyebabkan gas tersebut meresap masuk ke bahagian dalam pisang. Penyerapan yang berlebihan di dalam pisang akan menyebabkan peratusan yang tinggi akan masuk ke dalam badan.
Kandungan kabait yang tinggi di dalam badan akan menyebabkan tumor dan barah boleh tumbuh di bahagian perut.
Oleh itu, sebelum membeli pisang pastikan anda memilih pisang yang masak secara NORMAL. - SAYANG.NET

No comments

Powered by Blogger.