ads

Pelan B untuk Opera setelah kesepakatan jatuh

Opera

Opera Software mengatakan pengambilalihan penuh sebelum ini mengumumkan bahawa syarikat telah jatuh, dan sebaliknya akan kelihatan untuk bergerak maju dengan pembuangan perniagaan pelanggan.

Opera mengumumkan perjanjian $ 1.2 bilion pada Februari 2016 yang akan melihat ia diambil alih oleh konsortium pembeli Cina, termasuk syarikat-syarikat internet Kunlun dan Qihoo. Tapi, walaupun sambungan daripada pembeli, keadaan untuk menutup perjanjian tidak dipenuhi oleh "drop mati" tarikh 15 Julai - pekan lalu Opera memberi amaran bahawa itu tidak dijanjikan semua kelulusan undang.

Kunlun, Qihoo dan rakan kongsi kewangan mereka sekarang ditetapkan untuk kesepakatan $ 600 juta untuk mengambil alih kegiatan pelanggan Opera - iaitu mobile browser, termasuk versi Pengendali co-branded; pelayar desktop; prestasi dan privasi aplikasi; teknologi lesen selain Opera TV; dan yang 29 peratus saham di ventaure China nHorizon.

Ini akan meninggalkan Opera MediaWorks, Apps & Games (termasuk Bemobi) dan Opera TV. Opera mengatakan bahawa aktiviti ini cenderung melihat EBITDA disesuaikan sebanyak $ 75 juta hingga $ 90 juta pada 2016, meningkat antara 2 peratus dan 22 peratus tahun-ke-tahun, pendapatan dari $ 570.000.000 untuk $ 605.000.000, naik 22 per peratus menjadi 30 peratus.


Perjanjian ini diharapkan untuk menutup menjelang akhir suku saat ini, meskipun hal ini bergantung pada keadaan yang berkaitan dengan penyusunan semula Opera, izin pemerintah, dan sokongan pemegang saham Kunlun. Tarikh drop-mati untuk transaksi ini adalah 31 Oktober, walaupun dalam keadaan tertentu ini secara automatik dilanjutkan sehingga 31 Disember.

No comments

Powered by Blogger.