ads

Pengguna Terkejut, Marah Kenaikan Parkir DBKL

KUALA LUMPUR – Peningkatan kadar baharu caj ruang parkir milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang berkuat kuasa pada Isnin telah mengejutkan dan menimbulkan kemarahan warga kota.

Tinjauan mendapati bahawa pemandu dalam Daerah Pusat Perniagaan (CBD) kecewa kerana mereka terpaksa mengeluarkan bayaran tambahan sebanyak 150 peratus untuk meletak kenderaan di kawasan itu.
Kadar parkir meningkat daripada 80 sen sejam kepada RM2 bagi jam pertama dan RM3 untuk jam berikutnya.
Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mohd Amin Nordin Abdul Aziz mengulangi pendirian bahawa kenaikan itu perlu bagi membantu mengurangkan kesesakan serta menggalakkan penggunaan pengangkutan awam.
Beliau berkata seramai 100 pegawai penguatkuasa telah digerakkan untuk membantu peralihan tersebut.
“Kadar parkir tidak dikaji semula sejak 40 tahun yang lalu dan caj berkenaan adalah masih rendah berbanding di negara-negara Asia yang lain.
“Kami berharap ini akan mengurangkan sekurang-kurangnya satu juta kenderaan yang datang ke bandar setiap hari,” katanya.
Caj tempat letak kereta baru sedang dikuatkuasakan secara berperingkat mulai sekarang hingga 1 Ogos yang akan menyaksikan peningkatan di antara 100 peratus dan 200 peratus, bergantung kepada kawasan itu.
Kadar parkir sebanyak 50 sen sejam di zon luar bandar juga akan akan naik menjelang bulan depan.
Bergantung kepada zon, pengguna jalan raya akan dikenakan bayaran RM1.50 atau RM1 sejam.
DBKL memiliki 46,100 ruang letak kereta bermeter di bandar; 22 peratus atau 9,914 petak parkir terletak di kawasan CBD. – mStar Online


No comments

Powered by Blogger.