ads

Teleskop Radio Afrika Selatan Menemui Ratusan Galaksi Baru

Teleskop Radio Afrika Selatan Temukan Ratusan Galaksi Baru

Metrotvnews.com : Baru sahaja diuji cuba , teleskop radio Meerkat yang berada di Afrika Selatan berjaya mencari beratus-ratus galaksi baru . Penemuan galaksi baru tersebut membuktikan projek teleskop yang baru akan berfungsi secara penuh akhir tahun ini dapat memenuhi keperluan saintis angkasa lepas untuk mengamati luar angkasa dan isinya dengan liputan yang lebih luas dari sebelumnya .

Menurut CNN , ketika ini hanya 16 daripada 64 parabola pada sistem teleskop Meerkat yang beroperasi . Operasi sebahagian daripada sistem teleskop Meerkat ini bertujuan untuk ujian sekaligus menunjukkan bila kekuatan teleskop radio terkuat di belahan akan mampu membawa pemerhatian angkasa ke tahap selanjutnya .
" Bardasarkan hasil ujian kali ini , Meerkat dipastikan akan menjadi teleskop radio paling kuat di dunia jika seluruh parabolanya difungsikan , " ujar Ketua Pegawai Technologist projek Square Kilometer Array bahagian Afrika Selatan , Profesor Justin Jonas . Pembangunan Meerkat juga tidak akan berhenti sampai disini . Meerkat sendiri merupakan sebahagian daripada projek angkasa raksasa bernama Square Kilometer Array ( SKA ) . Projek tersebut akan menempatkan 3000 parabola pemerhatian di seluruh dunia yang akan bekerja secara serentak dan akan mula beroperasi pada tahun 2020 .

Melalui projek SKA , saintis akan mampu mengamati luar angkasa dengan lebih baik lagi kerana projek ini menjanjikan kekuatan pengamatan hingga 10,000 kali lebih luas berbanding teleskop luar angkasa moden yang ada pada masa ini . SKA tidak hanya akan digunakan untuk mencari objek angkasa baru , ia juga boleh digunakan untuk mempelajari galaksi dan black hole . Pada masa ini lebih daripada 20 negara telah menyertai dan menyokong projek bercita-cita tinggi ini . Australia dan Afrika Selatan akan menjadi pangkalan operasi dengan markas utama kajian akan tertumpu di Inggeris . ( MMI )

No comments

Powered by Blogger.